Ingatlanpiacról minden (elemzések, stratégiák, országosan és Budapestről)

ingatlan, ingatlanvásárlás, ingatlaneladás, ingatlanpiaci elemzés, CSOK-os eladó budapesti ingatlanok, CSOK-os eladó Budapest környéki ingatlanok

Kedves Olvasó!

(szerkesztés alatt)

A legnagyobb probléma a budapesti és az agglomerációs CSOK-os új lakásokkal kapcsolatosan , hogy a 25MFt alatti kategóriában az új lakások rendkivül gyorsan fogynak (a CSOK-os vásárlok 90-95% ezt keresi).

A 25M alatti  kategóriát a befektetők is szívesen várásolják, illetve jobb anyagi helyzeteben lévő 3 gyermekes családok már most tömegével előlegezik le az ilyen új lakásokat (elsősorban a jobb minőségűeket, vagy jó helyen fekvőket).

1. A fentikeben leírtak miatt, CSOK-os új lakások gyors áremelkedésére lehet számolni (3-6 hónapra előre kb.: 5-10%-ra 25M Ft alatti kategóriában).

2. Az új lakásoknál megindult felvásárlások miatt a piacról március végére a 25 MFt alatti kategóriából teljes egészében eltűnhetnek az új ingatlanok, még a rossz minőségűek is.

3. Március végétől, várható, hogy már csak "asztról" tudnak várásolni a 25M alatti kategóriából (minimum 20%) előleg és foglaló segítségével 2016-2017-es átadásokkal új CSOK-os lakásokat.

4. Az is elég jól érződik a piacon, hogy azok akik még élni szeretnének az olcsóbb CSOK-os lakásások adta lehetőséggel kénytelenek leszenek olcsóbban  eladni (maximális áron kínált) lakásaikat (elsősorban 2-3 gyerekes, belvárosi panellakásos, hitelellel rendelkező tulajdonsok lépnek először). Ezek a folyamatok valószínüleg beindítják a belvárosi túlárazott panelek árcsökkenését is, és a külvárosi árnövekedés ideiglenes lassulása is prognosztizálható márciusig.

 

T. 

2016.01.18.

Elemző

 5. Az új lakások piacán sajnos a vártnál is rosszabb trendek érvényesültek. Aki nem tudott új lakást vásárolni január-február hónapban Budapesten, az árrobbanással szembesült az új lakások piacán, gyakrolatilag az 5%-os Áfá-t fejlesztők többsége "lenyelte" (a kisebb Áfa tartalom mellett is emelkedtek a burutó árak). Amennyiben nettó árakra vizsgáljuk az árak változását, nem ritka a 30-40% áremelkedés a CSOK "sok"hatás miatt :).  További kedvezőtlen fejlemény a új CSOK igénybevétele szempontjából, hogy a építési célú ingatlanok ára az olcsóbb régiókban nem ritkán 60-100%-al emelkedtek 2015. decemberéhez viszonyítva (3 hónap alatt). Vidéken is tapasztalható ezek a trendek, de alacsonyabb mértékben és csak a nagyobb városokra koncentrálódva (jelentősebb drágulás inkább Szeged, Debrecen, Miskolc, Nyíregyházán tapasztalható).

Az is igaz hogy befektetési méretű min. 10 lakás építésre alakalmas telek ingatlanoknál is vannak jelentős arányú emelésre való próbálkozások,de ekkora felárat a befektetők még nem hajlandók megfizetni (senki sem tudja megmondani 2 év múlva - amikor a projektek kifutnának - milyen gazdasági és lakáspiaci klíma lesz) túl nagyok a befektetési kockázatok.

6. A befektetők Áfa "lenyelése" és a telekingatlanok drasztikus drágolása együttesen hatástalanná tehetik a CSOK támogatás célját, megfontolandó a felújítási és használt lakásokhoz kapcsolódó támogatások jelentős emelése is, mely ténylegesen dinamizálhatja a vidéki lakáspiacot is.

 

T.

Elemző

2016.03.06.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1 060
Tegnapi: 1 122
Heti: 3 352
Havi: 21 089
Össz.: 1 707 473

Látogatottság növelés
Oldal: 11. CSOK-os új lakások vásárlási problémái Budapest, agglomeráció
Ingatlanpiacról minden (elemzések, stratégiák, országosan és Budapestről) - © 2008 - 2018 - ingatlanpiaci-elemzo.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »