Ingatlanpiacról minden (elemzések, stratégiák, országosan és Budapestről)

ingatlan, ingatlanvásárlás, ingatlaneladás, ingatlanpiaci elemzés, CSOK-os eladó budapesti ingatlanok, CSOK-os eladó Budapest környéki ingatlanok

Kedves Olvasó!

(szerkesztés alatt)

1. Bevezetés

1.1. A pesti lakáspiac generálja a budapesti lakásforgalom, kb.:60-65%át darabszámba (az átlagtól kisebb érték, de nagyobb darabszám). A budai lakáskereslettel ellentétben a pesti oldalon a panel lakások dominálnak a lakásértékesítésben, azon belül is 2-2,5 szobás 50-70 nm lakások indikátorai a piacnak (a befektetők és a magánvásárlók ezt vásárolják a legnagyobb darabszámba). Építészeti értelemben minimálisak az eltérések a panellakásoknál, és magában az épületekben is, emiatt az áraik jól skálázhatók (árcsökkentő és árnövelő tényezőkkel) kisebb a szubjektum rész (állapottól függően, értelmesen csak 1,5-2,5MFt költhető rá egy lakásfelújításra).

A tégla építésű lakásoknál sokkal jelentősebb az árban a szubjektum rész, emiatt nem is jó értékmérői az ingatlanpiac valódi állapotának és trendjeinek.

Az alsó szegmenst jelentő panel lakások előbb mutatják az árak növekedését, stagnálását és csökkenését, a téglalakások árai inkább fáziskéséssel követik ezt, illetve szubjektum elem nagy súlya miatt jobb ártartás figyelhető meg ezen lakástípusnál. Új építés szerepe pesti oldalon marginális az értékesítési darabszámokban.

1.2. A pesti oldalon a legaktívabb XIII. kerületi lakás piacot javaslom mindenkinek a panellakások árazásához (referenciának) megnézni. Ennek részben az is oka, hogy a XIII. kerület indikátora az egész piacon zajló folyamatoknak, a XIII. kerületben a panellakások árai már stagnálnak (10-15%-os túlárazások miatt) és jelentős alkupozíciók miatt (ne vegye komolyan azokat, akik azt mondják, hogy óriási kereslet van a 15MFt feletti árszegmensekben, inkább a mérséklet és minőségi kereslet igaz rá).

Jelenleg a jelentős panellakással rendelekező belső kerületek VIII., IX., X., XIV., az árak stagnálása, csökkenése tapasztalható (alkupozicók növekedésével). A IV,. XV., XVI.,XVIII., XX., XXI. árak mérséklet emelkedése, MO autóút melletti agglomerációs területeken általános jelentős emelkedés tapasztalható. Ezek a folyamtok valószínűleg 2016 első felében - a használt lakásokra is korlátozottan igénybevehető CSOK támagatás hatásai miatt - továbbra is külső részek felé terelik a keresletet a túlárazott belső területek felöl.

Friss hír 2016.01.22. A belső kerületi panel lakás árakban 15 MFt feletti túlárazott lakásoknál, megkezdődött az árak beszakadása, elsősorban a CSOK hatás miatt. (25-27MFt-ért már lehet a pesti oldalon jó állapotú új lakásokat venni CSOK-ból, amiből, ha levonjuk a 10 MFt-ot, már nem versenyképesek a 15MFt feletti panelárazások.) A panelek árának stangánlására lehet számítani az év első felében.

T. 

2016.01.22.

Elemző

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1 032
Tegnapi: 1 122
Heti: 3 324
Havi: 21 061
Össz.: 1 707 445

Látogatottság növelés
Oldal: 7. Elemezés panellakásokról Pest és agglomeráció 2016.06-ig
Ingatlanpiacról minden (elemzések, stratégiák, országosan és Budapestről) - © 2008 - 2018 - ingatlanpiaci-elemzo.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »