Ingatlanpiacról minden (elemzések, stratégiák, országosan és Budapestről)

ingatlan, ingatlanvásárlás, ingatlaneladás, ingatlanpiaci elemzés, CSOK-os eladó budapesti ingatlanok, CSOK-os eladó Budapest környéki ingatlanok

Kedves Olvasó!

(szerkesztés alatt)

Egy régi tőzsdei tájékoztatással kezdeném :), a múltbeli növekedés adatai semmilyen jővőbeli növekedésre nem jelentenek garanciát. A budapesti ingatlanpici változásokat általában fázis késéssel követi a magyarországi ingatlanpiac. Mi az eltérés a múltbéli nagy emelkedések és a mostani emelkedés között: 

1. A magyarországi ingatlanprofoliót jelentősen terhelik még mindig a devizahitlekből származó adósságok.

2. A banki hitelezés sokkal óvatosabb (40-50%-os önrész) mint bármikor, csak jó ügyfeleknek adnak hitelt (még mindig magas a nem fizető hitelek aránya banki ingatlanhitel portfoliókba).

3. A közvetlen állami beavatkozás lehetőségei nagyon korlátozottak, melyben jelentős szerepet játszik, hogy az EU túlzott deficitcsökkentési eljárás montoring ellenőrzései, még mindig megkötik a magyar állam kezét (a GDP 60%-a alá kell vinni az államháztartás hiányát). A 10+10MFt-os támogatásoknál egyenlőre csak az látható, hogy jellemzően vidéken és a jómódúaknak jelentenek valós támogatást (max.: néhány ezer /év családnak).

4. A GDP növekedés jelentős mérséklődése várható 2016-ban, EU támogatások jelentős visszaesése, és a vállalati beruházások alacsony szintje miatt (egy egészséges gazdaságban az amortizáció mértékét legalább újra beruházzák a cégek, az e feletti a beruházásokjelentik a valódi növekedési potenciált).

5. A lakosság is óvatos a hitelfelvéttellel. Nem szabad elfejlteni, hogy rekord alacsonyan vannak a hitelkamatok, melyenek emelkedése esetén, hasonló folyamatok zajlódhatnak le mint a svájci frank hitelek esetén. A kamatláb 5 éven belüli emelkedésnek a valószínűsége gyakorlatilag 100%-ék.

6. A lakossági jövedelmek emelkedése nem követi a lakásárak emelkedésének mértékét.

7. Az aktív korosztályból (15-64 év között) tartósan kb.: 300.000fő (5%) külföldön dolgozik (ennek 85%-a - 5éven belül nem kíván hazatelepülni), az ideiglenesen külföldön dolgozókkal együtt ez a szám 600.000főt (10%) tesz ki.

8. A jelenlegi ingatlanpici áremelkedés erősen fókuszálódik, értékesítési volumenben (darabszám * értékesítési árral) Budapestre és az aglómerációjára kb.: 60-65%-ban, darabszámba 40%-a (KSH adatait alapulvéve).

9. Az ingatlanpiac túlzott Budapeste és Pest megyére koncentrálódása (árrobbanás jelentős már része lezajlott) sérülékennyé teszi az áremelkedés további dinamikáját. 

10. A magas árakon Budapesten láthatóan megkezdődött a hitelekkel terhelt lakások tömeges piacra dobása.

T. 

2015.12.26.

Elemző

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1 088
Tegnapi: 1 122
Heti: 3 380
Havi: 21 117
Össz.: 1 707 501

Látogatottság növelés
Oldal: 5. Elemzés Magyarország 2016
Ingatlanpiacról minden (elemzések, stratégiák, országosan és Budapestről) - © 2008 - 2018 - ingatlanpiaci-elemzo.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »