Ingatlanpiacról minden (elemzések, stratégiák, országosan és Budapestről)

ingatlan, ingatlanvásárlás, ingatlaneladás, ingatlanpiaci elemzés, CSOK-os eladó budapesti ingatlanok, CSOK-os eladó Budapest környéki ingatlanok

Kedves Olvasók!

Az utóbbi időszakban a "luxus" budapesti árkategóriát vettem górcső alá, ez az a kategória ami tényleg nemezetközileg érdemes végiggondolni váráslás előtt.

Első probléma ezzel a kategóriával, hogy amit a pesti oldalon 650-700.000 nm/Ft kategóriában kínáltak az sajnos nemzetközi viszonylatban inkább átalagosnak mondható. Az árak és bérleti díjak jelentős emelkedése ellenére is a hozamszintek alacsonyak kb.:5% aminél a nagykönyv szerint már eladni érdemes nem várásolni lassú áremelkedés mellett.

Amennyiben előre tekintünk árak várható alakulására, további árrrobbanás valószínűsége alacsony, így a kilátások csak konzervatív befektetőknek megfelelőek (banki kamatokhoz viszonyítva). 

Probléma még, hogy az árak és az életminőség nincs összhangban, a 2.000-2.500 €/nm áron már németországban (nagyvárosi szinten) is kapunk jobb éleminőségű lakásokat, melyek hozama eléri (a jelentősebb adóteher mellett is) az 5%-os hozamszintet,  a német lakáspiac árstabilistásáról ne is beszéljünk a magyarhoz viszonyítva.

A kockázatosabb elérhető árú befetetési kategóriában találhatók a dél-európai befektetések, és itt a legjobbak az életminőségi mutatók is. (Ez alól kivétel Franciaország és Olaszország frekventált tengerparti részei megfizethetlen árszintek alakultak ki a 2000-es évek elejétől (orosz inváziót követően), igaz magyarországi viszonyokhoz képest páratlan minőség társul ehhez a 3-4%-os hozamszintekhez.). 

Spanyolországban bőséges a kínálat, csak az ingatlanok kiadhatósága nem minden esetben megfelelő. Görögországban az ingatalan piacon alacsony szinten vannak a befektetési célú lakásépítések (az athéni régióban kicsit jobb a helyzet), így az árak magasan ragdtak be a válság ellenére (a tulajdonosok ritkán adják el a családi örökségüket).

A kockázat tűrő befektetőknek a mekkája ma a válság miatt jelentősen visszaesett árszinten mozgó ciprusi inagatlan piac, jó bérbeadhatóság télen (német - angol nyudíjas turizmus) -nyáron (főszezon). A budapesti árak akár feléért is lehet találni akár 8%-os hozamú ingatlanokat is ebben a kategóriában.

A budapesti luxus piacon már a tavalyi éveben is érzékelhető volt a kínai befektetők előretörése is, ez 2 okra vezethető vissza. Az egyik ok a dél-kínai lakáspiac rekordokat elérő árszintje (8-10.000 €/nm), illetve az ezzel párosuló rossz életminőség (zsúfoltság, légszennyezetség katasztrofális szintje), ugyan ez igaz a Pekingi régióra is. A második ok a magyarországi diszpora gyermekei is kezdik elérni a  felnőtt kort és többsége itt képzeli el a jövőjét, és a szüleik ígyekenek lakásügyileg is ezt a legmagasbb szinten biztosítani. 

 T. 

 

2016.03.18.

Elemző

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1 083
Tegnapi: 1 122
Heti: 3 375
Havi: 21 112
Össz.: 1 707 496

Látogatottság növelés
Oldal: 14. Nemzetközi lehetőségek az ingatlanpiacon
Ingatlanpiacról minden (elemzések, stratégiák, országosan és Budapestről) - © 2008 - 2018 - ingatlanpiaci-elemzo.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »